Loading

Държавата изкупува зърно

Зърнопроизводителите все още не знаят какви са намеренията на държавата

Зърнопроизводителите към момента не знаят какви са желанията на страната, като в това време, без да има възбрана за износа на зърно, износъте напълно възпрепятстван от страната. От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България изрично се опълчват на противозаконното прекъсване на износа на стока, създадена в страната ни, осведомиха те пред БНР.

На 28 февруари беше извършен ексклузивен Консултативен съвет по зърното, на който от Министерството на финансите и на земеделието беше дадена поръчка, че желаят да излязат на пазара и да търгуват с пшеница за попълване на държавния запас. Целта е да се обезпечат нужните ресурси от зърно както за популацията, по този начин и за изхранване на животните до 2023 година, в случай че приемем, че годишна продукция 2022 година ще бъде компрометирана.

ТИР-овете чакали по границата не поради ограничавания на износа на зърно

Това съобщи транспортният министър Николай Събев

Последва среща, на която участваха и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която имаше концепцията да се изчистят детайлностите по отношение на пазаруването на зърно от страната , цените, както и местата, на които то ще бъде съхранявано. В сектора се съпротивляват на прекъсването на износа на зърно.

По мнението на някогашния аграрни министър Мехмед Дикме от задържането на, а земеделските производители, съгласно Дикме. За двадесет дни с 20% е скочила цената на зърното. Според него задържането на зърното ще е огромен проблем.

Национална агенция за приходите следи непрекъснато какъв брой зърно се изнася от страната

За седмица са тествани 520 камиона с близо 14 000 т зърнени култури

Според ръководителя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова не е изключен сюжетът, в който български търговци, които имат интернационалните контракти за експорт на зърно, да попаднат под ударите на съда и да би трябвало да заплащат големи неустойки за неизпълнението им.

Цената на зърното в този момент е извънредно динамична. Украйна и Русия държат 1/3 от стоковия пазар в света и когато един подобен огромен състезател излезе от пазара, резултатът е, че търсенето на дадена стока става по-голямо от предлагането, безапелационна е Жекова.

Възпрепятстването на износа на зърно от страната в действителност основава непотребна суматоха измежду зърнопроизводителите и в случай че до през вчерашния ден складовете им са били цялостни със зърно, то от седмици те всеобщо се пробват да го продадат на комерсиалните компании.

Държавата влиза на пазара на зърно

По този метод земеделските производители ще могат да осъществят своята продукция

По думите на Радостина Жекова никой не се интересува и от казуса на животновъдите, които няма по какъв начин да купуват пшеница и царевица на тези цени. В същото време България, която е чист експортьор на зърненожитни култури и олива, е чист вносител на месо .